Kopen in Duitsland – Algemene informatie

Uit een onafhankelijk onderzoek van Belgische en Nederlandse deskundigen op het gebied van grensarbeid, gepubliceerd in de Telegraaf, kunnen Nederlandse gepensioneerden het beste verkassen naar Duitsland i.p.v. Belgie. Van het bruto salaris blijft er in Duitsland het meeste over mede omdat de pensioenen (nog) niet volledig worden belast.

Binnen de Europese Unie is het kopen van onroerend goed niet in Europees recht vastgelegd. Wel mag iedere burger van de EU in de Europese Unie- land een eigendom verwerven.

Het EU- verdrag laat de eigendomsverordening echter over aan het rechtssysteem van de verschillende lidstaten zelf. Dit geldt zowel voor de voorwaarden waaronder onroerend goed kan worden gekocht als ook aan het eigendom verbonden plichten en rechten.

EU-burgers kunnen zonder vergunning in Duitsland onroerend goed of grond aankopen. Voor rechtspersonen (firma’s) geldt echter een andere regelgeving en is wel een vergunning vereist voor het verwerven van grondeigendom.

Bij aankoop van onroerend goed is de regelgeving van toepassing van het land waar het onroerend goed gelegen is (in dit geval Duitsland).

Koopt u als Nederlander onroerend goed dat in Duitsland is gelegen van een Duitse eigenaar, dan is de Duitse wetgeving voor onroerend goed van toepassing.

Een koopovereenkomst in Duitsland is alleen rechtsgeldig indien deze Notarieel bekrachtigd is. Een voorlopige koopovereenkomst zoals u in Nederland gewend bent is in Duitsland (meestal) niet bindend.

Ook zaken als een koopcontract, een hypothecaire inschrijving of een verkooprecht moeten bekrachtigd worden via de notaris willen ze rechtsgeldig zijn.

Mondelinge, schriftelijke of in aanwezigheid van getuigen gesloten overeenkomsten hebben in Duitsland dus geen rechtskracht en hebben geen juridische waarde.

Indien een Nederlander van een andere Nederlander een onroerend goed dat in Duitsland is gelegen kan men indien gewenst wel gebruikmaken van de Nederlandse wetgeving.

   Een selectie uit ons aanbod:

Vrijstaand huis in prachtige parkachtige omgeving

Referentie nr. 5943
Plaats: Zell-Tellig
Vraagprijs: € 329.000

Verzorgde B&B met eigenaarswoning aan de Moezel in Brutig-Fankel

Referentie nr. 5662
Plaats: Brutig-Fankel
Vraagprijs: € 399.000
Copyright 2010 Pol & Olde Hensken immobilien GmbH - Impressum / Algemene voorwaarden - Contact - Privacy